Анотація дисципліни

Дисципліна «Основи технічного захисту інформації» полягає  в доведенні до студентів знань з тих напрямків науки захисту інформації, які мають як прикладний характер та використання в складних комп’ютерних системах моделювання, як в комп’ютерній науці, так і в інженерії програмних засобів. Опанування студентами теорії та практики розв’язання типових задач дозволить на сучасному рівні їхне застосування в інженерних задачах. Обсяг дисципліни – семестровий курс обсягом 4 кредити ECTS. Передумовою вивчення дисципліни є вивчення кредитних модулів дисциплін: «Спеціальні. розділи математики для  інформаційної безпеки», «Програмування на апаратному рівні», «Інформаційна безпека держави» має зв'язок з дисциплінами інших циклів: «Технології програмування». В результаті вивчення курсу лекцій та практичних занять студенти повинні вміти застосовувати методи і алгоритми захисту інформації та аналізувати властивості програмно реалізованих алгоритмів захисту інформації. Навчальний матеріал дисципліни структурований за модульним принципом і складається з двох модулів.

 Метою викладання дисципліни «Основи технічного захисту інформації» є засвоєння теоретичних знань з та практичних навичок з  основ технічного захисту інформації.Основними завданнями вивчення дисципліни є набуття студентом наступних навичок:

соціальні навички (soft-skills):

КЗ 1. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях.

КЗ 2. Знання та розуміння предметної області та розуміння професії

 фахові (special-skills):

КФ 5. Здатність забезпечувати захист інформації, що обробляється в інформаційно-телекомунікаційних (автоматизованих)  системах з метою реалізації встановленої політики інформаційної та/або кібербезпеки.

КФ 6.  Здатність відновлювати штатне функціонування інформаційних, інформаційно-телекомунікаційних (автоматизованих) систем після реалізації загроз , здійснення кібератак, збоїв та відмов різних класів та походження.

КФ 10. Здатність застосовувати методи та засоби криптографічного та технічного захисту інформації на об’єктах інформаційної діяльності.

КФ 12. Здатність аналізувати, виявляти та оцінювати можливі загрози, уразливості та дестабілізуючі чинники інформаційному простору та інформаційним ресурсам згідно з встановленою політикою інформаційної та/або кібербезпеки.