Дисципліна «Проектування та моделювання складних систем» полягає  в доведенні до студентів знань з тих напрямків математики, які мають як прикладний характер та використання в складних компютерних системах моделювання, як в комп’ютерній науці, так і в інженерії програмних засобів. Опанування студентами теорії та практики розв’язання типових задач дозволить на сучасному рівні їхне застосування в інженерних задачах. Обсяг дисципліни – семестровий курс обсягом 2 кредити ECTS. Передумовою вивчення дисципліни є вивчення  кредитних модулів дисциплін: «Вища математика», «Теорія ймовірностей», «Дискретна математика», «Технологія розробки алгоритмів», «Програмування». Завдання дисципліни полягають у здобутті навичок системного модельного мислення, а також практичних реалізаціях основних типів моделей. 

Метою викладання дисципліни «Проектування та моделювання складних систем» полягає в доведенні до студентів знань з тих напрямків математики, які мають прикладний характер та використання в задачах моделювання складних систем та явищ як в комп’ютерній науці так і в інженерії програмних засобів.

Основними завданнями вивчення дисципліни є набуття наступних компетентностей:

СК4. Здатність  проектувати  та  моделювати комп’ютерні системи та мережі різного виду та призначення

СК12. Здатність проектувати системи та їхні компоненти з урахуванням усіх аспектів їх життєвого циклу та поставленої задачі, включаючи створення, налаштування, експлуатацію, технічне обслуговування та утилізацію як з побудови, проектування та програмування основних математичних моделей складних систем та явищ, так і здійснення аналізу конкретної моделі складної системи.