Геохімічні дослідження є прикладними, оскільки їх метою є виявлення геохімічних закономірностей зміни хімічного складу природних систем і їх забруднення при антропогенезі. Вони дають змогу експресно і точно виявити розповсюдження елементів в напрямку джерело забруднення- геохімічна аномалія- живі організми, дозволяють встановити в регіональному плані екологічно небезпечні зони забруднення і створити тим самим базовий фактичний матеріал для всебічного аналізу проблем довкілля.

          Звичайно геохімію довкілля визначають як науку, що вивчає взаємозв’язок між живими організмами та їхнім життєвим середовищем. Це розділ екології, який вивчає вплив організмів на геохімічні процеси, накопичення хімічних елементів організмами та їх міграцію в біосфері, визначає способи захисту людини від шкідливих наслідків, пов’язаних з хімічним забрудненням різних екологічних систем. Геохімію довкілля розглядають і як розділ геохімії, і як цілком самостійну науку, що сформувалася на стику біології і геології.

         Геохімія довкілля - наука про хімічний (зокрема ізотопний) склад мінералів, гірських порід, земної кори, сфер Землі, хімічні процеси в земній корі та інших геосферах, їх зміни в часі та просторі. Задачами науки є моніторинг і розробка рекомендацій з регулювання обміну речовин між людиною і природою для досягнення розумної рівноваги між антропогенним впливом і станом довкілля.