Гармонійне співіснування природи і понад міру технічно оснащеного суспільства стає можливим лише за умови науково - обґрунтованого компромісу між законами розвитку природи і законами розвитку людства з його арсеналом досягнень і потреб. Відповідальність за такий компроміс, за очікуваний порядок і гармонію в загальнолюдському домі лежить саме на системах екологічного управління.

  З метою розв’язання суперечностей, що виникли між суспільством і природою в умовах прискореного руйнування біосфери, необхідно побудувати господарську діяльність на принципах, які б передбачали узгодження соціальних і економічних потреб людини, а також спроможності біосфери задовольняти ці потреби без загрози для свого власного існування. Саме шляхи вирішення цих і багатьох інших проблем вивчає дисципліна «Організація управління природоохоронною діяльністю».

  Головним завданням управління є реалізація законодавства, контроль за дотриманням вимог екологічної безпеки, забезпечення проведення ефективних і комплексних заходів щодо раціонального використання природних ресурсів, досягнення узгодженості дій державних і громадських органів у галузі  охорони навколишнього середовища.

Необхідність підготовки фахівців у галузі екологічного управління визнана повсюдно, однак доводиться констатувати, що сформована на сьогодні система освіти і підвищення кваліфікації управлінських кадрів на усіх рівнях не завжди відповідає потребам реформування українського суспільства, перед яким гостро постали проблеми сполучення економічної ефективності з природоохоронною політикою.

         Організація управління в природоохоронній діяльності, як галузь науки і навчальна дисципліна, є системою знань з екологічних проблем при перебудові господарського механізму, про структури і методи управління на підприємствах, в організаціях, установах, фірмах різних форм власності.

        Предмет курсу: вивчення проблем, пов’язаних зі стосунками між суспільством і навколишнім природним середовищем у процесі господарської діяльності.

        Предмет пізнання: розгалужена і багатофункціональна сфера природоохоронної діяльності різних суспільних, державних, корпоративних інституцій.