Хімія − одна з фундаментальних природничих наук, знання якої необхідні для плідної творчої діяльності сучасного фахівця-еколога, оскільки процеси, які є причиною забруднення довкілля, а також методи запобігання або зменшення такого забруднення дуже тісно пов'язані насамперед з хімічними перетвореннями різних речовин, що мають місце при виготовленні або експлуатації різних виробів. Знання хімічних законів і вміння їх застосовувати мають особливо важливе значення в зв'язку з необхідністю розробки і впровадження нових енергозберігаючих технологій, а також пошуку нових джерел енергії. Хімія та біогеохімія є одними з фундаментальних дисциплін, знання яких сприяють формуванню у майбутнього спеціаліста-еколога наукового світогляду, цілісного системного світорозуміння.

        Хімія складає значну частину програми більшості із відомих професій. Такою спеціальністю може бути машинобудування, електротехніка, металургія або одна із численних інших споріднених галузей наук. Хімія за своєю природою є центральною, фундаментальною наукою. В будь-якій галузі людської діяльності, пов’язаної з проявами матеріального світу, невідворотно доводиться стикатися з фундаментальними властивостями різних речовин - їх тепло- і електропровідністю, температурами кипіння, плавлення і спалахування, механічною і окисною стійкістю, властивістю взаємодіяти з іншими речовинами, з їх змінами за даних обставин.

        Студенти стануть кваліфікованими спеціалістами, більш творчими і спроможними до засвоєння знань особистостями, якщо зрозуміють хімічні ідеї і зуміють скористатися ними на практиці. Хімія розвиває інтелект і є надзвичайно різносторонньою частиною загальнолюдського культурного спадку.