Передмова

    В навчальному курсі ПММ та ЕР основну увагу приділяється теоретичним основам та практичним навичкам використання палива, мастильних матеріалів та технічних рідин. Широко викладено основні їх фізико-хімічні та експлуатаційні властивості, особливості раціонального, економічного і безпечного застосування.

    Значну увагу приділено вимогам палива і мастильних матеріалів, відомостям про отримання рідин та газоподібних палив з нафти та з нафтової сировини, технологічним процесам горіння всіх видів палива та систем забезпечення автотехнічної техніки паливо-мастильними матеріалами. Освітлені питання техніки безпеки, пожежобезпеки та охорони навколишнього середовища при роботі з паливо-мастильними матеріалами.

    За останні роки нагромаджений великий науковий та практичний досвід з виробництва і застосування цих матеріалів, суттєво змінилась їх номенклатура, асортимент і якість. Є великі зміни, що відбулися у створенні нових високоефективних сортів палива, мастильних матеріалів і технічних рідин. Однак досягнення в удосконаленні рівня техніки, продукції нафтопереробної та хімічної промисловостей не спрощують проблеми ефективного використання сучасних експлуатаційних матеріалів. Це відчувають спеціалісти у практичній діяльності. Зокрема їм інколи важко розібратися у термінології, зорієнтуватися в різноманітності марок і властивостей нафтопродуктів, застосовувати на практиці рекомендації у виборі того чи іншого експлуатаційного матеріалу із врахуванням конструктивних особливостей машин і механізмів, їх технічного стану та умов роботи.

   Матеріал викладено в структурно-логічному зв'язку з дисциплінами, які викладаються для цих спеціальностей. Тому з метою уникнення дублювання їх програмного матеріалу у відповідних місцях дані посилання на інші курси. Вивчення теоретичних основ курсу тісно пов'язано з отриманням практичних навичок на лабораторно-практичних заняттях, технологічної та експлуатаційної практиках та виробничих екскурсіях в АТП, СТО, АЗС і на підприємствах агропромислового комплексу.

    Матеріал є результатом узагальнення багаторічного досвіду викладання цієї дисципліни в ЦНТУ та інших вузах України, він відображає також сучасні досягнення вітчизняної та закордонної науки і виробничої практики в галузі використання паливо-мастильних матеріалів та технічних рідин для енергетичних засобів сільського господарства і автомобільної техніки.